wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Ali en Henk Weenk zijn unieke jubilarissen bij Wi’j eren ’t Olde!

26-02-2017 14:35:06

Zelhem - Bij de folkloristische dansgroep Wi’j eren ’t Olde uit Velswijk is er altijd wel iets te vieren. De jaarlijkse feestavond van Wi’j eren ’t Olde is altijd een mooie gelegenheid om trouwe leden in het zonnetje te zetten. Speciale aandacht was er deze keer voor Ali en Henk Weenk uit Ruurlo.

 

Ali is maar liefst 55 jaar lid, ze wordt met recht de ”Moeder van de dansgroep” genoemd. Ali is een zeer ervaren danseres, die veel nieuwe leden van de dansgroep de beginselen van onze mooie folkloristische dansen heeft geleerd.

 

In de rijke historie van de dansgroep is het Henk Weenk, de eerste die het zestigjarige lidmaatschap bereikt. Henk is met zijn accordeon muzikant bij de dansgroep. Toen in 1957, 2 jaar na de oprichting er meerdere optredens kwamen, werd besloten om te proberen er een muzikant bij te krijgen. Als snel kwam Henk Weenk uit Hengelo (Gld) in het vizier van het bestuur. Henk maakte al dansmuziek had een accordeon en woonde dus niet zo ver van Velswijk. Henk werd in maart 1957 muzikant bij Wi’j eren ’t Olde.

 

De oefenavonden werden toen gehouden in de oude school in Velswijk. Voor ze begonnen moesten eerst de schoolbanken aan de kant gezet worden en de kachel in de winterdag opgestookt worden. Dan werd er eerst in het lokaal gevoetbald en dan begonnen ze te oefenen, want in de zomer hadden ze toen ook al veel optredens. Henk ging eerst altijd met de motor, hij had nog geen auto, en de accordeon er achterop naar de oefenavonden en de optredens.

 

Een bijzondere herinnering is de buitenlandse reis van de dansgroep in 1962, met de trein ging Wi’j eren ’t Olde naar het bloemencorso San Remo in Italië. Zelfs de burgemeester ging persoonlijk mee tijdens deze reis.

 

Eigenlijk te veel om alles op te noemen, maar als je bedenkt dat we gemiddeld over die 60 jaar minimaal 25 optredens en 25 oefenavonden per jaar hadden, wil dat zeggen dat Henk zich minstens 3.000 maal voor Wi’j eren ’t Olde heeft ingezet. Hierbij zijn de werkzaamheden m.b.t. het oliebollen etc. bakken nog niet eens bijgeteld.

 

Tijdens de feestavond werden deze jubilarissen toegesproken door voorzitter Bennie Bannink. Ze kregen een envelop met inhoud en werden in de bloemen gezet. Bij zo’n uniek mooi jubileum hoort natuurlijk iets bijzonders, Henk kreeg hiervoor van de leden van de dansgroep een mooie klok. Uit handen van Bram Groothuis kreeg Henk een speld, namens de landelijke Federatie van Folkloristische Groepen in Nederland.

 

Op de foto Ali en Henk Weenk samen met Bram Groothuis tijdens de feestavond 2017!

 

(foto: archief dansgroep Wi’j eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug