wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Dansgroep past programma aan de jaargetijden aan

01-02-2017 09:22:29

Velswijk – er zijn een aantal mooie dansen die te maken hebben met de jaargetijden. Zo kennen we o.a. de Voorjaarsbode, de Zomermorgenwals en de Schaatsenrijderswals. Dit bracht onze dansleidster Coby op het idee, dat deze winterse periode een mooie gelegenheid is om de IJspolka op het programma ter zetten. Dit is een vrolijke dans met veel verschillende figuren op muziek van een aantal bekende polka-melodieën.

 

In het boek Muziek en dans uit Oost-Nederland, dat is geschreven door Cees Tempel, is te lezen dat deze vorm van dansen, met vele variaties, is gebaseerd op de dans Rheinlander. Deze dans ontstond in de tweede helft van de 19-e eeuw in Duitsland. De eerste figuur van de IJspolka is het ”Wagentje van vier”, dit komt overeen met de dans Ome Gerritje van het eiland Terschelling.

 

Dit alles onderschrijft dat dansen geen grenzen kennen, maar juist de mensen met elkaar verbinden. Verhalen, liedjes, gebruiken en dansen worden, van generatie naar generatie, doorgegeven en gaan hun eigen weg door de wereld.

 

Op de foto het oefenen van de IJspolka.

(foto: archief dansgroep Wi’j eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug