wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Eeuwenoude traditie herleeft op Hemelvaartsdag

25-05-2017 15:33:19

Hengelo (Gld.) - Onder prachtige weersomstandigheden herleefde ook dit jaar weer, tijdens Hemelvaartsdag (25 mei 2017), een eeuwenoude traditie bij de Muldersfluite aan de Zelhemseweg in Hengelo (Gld). Dit gaat terug naar 1529, of mogelijk nog veel eerder.  De bewoners van de toenmalige Markegronden daar in de buurt mochten plaggen steken, op de voorwaarde, dat ze rond Hemelvaartsdag, een roggebrood leverden dat bestemd was voor de armen in de gemeente.  

 

Op 32 woningen of boerderijen in de directe omgeving van de Mulderslfluite rust nog steeds de (cyns)plicht om een roggebrood te leveren. Onder het toeziend oog van, Goudse pijp rokende, notabelen (de loco-burgemeester, de veilingmeester en de weger) werden de broden gewogen en bij opbod verkocht. De gever van het grootste broden krijgt 2 flessen wijn. De opbrengst zal in 2017 ten goede komen aan de Stichting CJV Zomerkampen.

 

De dansgroep is hierbij ook altijd aanwezig en helpt mee om de broden op te halen en heeft natuurlijk ook een aantal mooie dansen laten zien. Het publiek doet hier natuurlijk aan mee, op deze manier is deze traditie altijd een erg gezellige en vrolijke middag.

 

Zie > hier <  meer informatie over deze unieke traditie.

 

Op de foto de dansgroep is op weg om de broden op te halen.

 

(foto: archief dansgroep Wi’j eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug