wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Geslaagde Oogst- en folkloredag bij museum Smedekinck

13-08-2017 21:26:43

Zelhem – Elk jaar in augustus vindt rondom museum Smedekinck aan de Pluimersdijk in Zelhem de Oogst- en folkloredag plaats. Er was gedurende deze middag een afwisselend programma vanaf het maaien van de rogge tot en met het dorsen en alle werkzaamheden en gebruiken die daarbij horen. Verder was er van alles te zien rondom Smedekinck, van diverse oude ambachten, een kleindierenshow tot en met een mobiele broodbakkerij.

 

Het programma begon op het roggeveld tegenover het museum met het maaien van de rogge. Er werd handmatig gemaaid met de zicht, waarna roggebindsters deze bonden tot garven. Er werd ook gemaaid met een echte maaimachine. Na het maaien was er even tijd voor rust en aten de maaiers en bindsters spekpannenkoeken. Hierna was het tijd om “het Olde Wief” te maken. Dit is een extra grote garve van de laatste gemaaide rogge. Deze werd mooi versierd en op een boerenwagen in een optocht naar de boerderij Smedekinck gereden. Op de boerenwagen zaten ook twee muzikanten van de dansgroep de Blauwe Kielen en daarachter de dansgroep Wi’j eren ’t Olde en samen is het een mooi geheel.

 

Hierna heeft Wi’j eren ’t Olde opgetreden voor het talrijke publiek, dat inmiddels bij Smedekinck was gekomen. ’t Olde Wief werd midden op de dansvloer gezet en daarom heen werd gedanst. Na het dansen was de tijd van het dorsen aangebroken, waarbij er nog met de vlegel werd gedorst en met een echte dorsmachine die werd aangedreven door een echte oldtimer tractor.

 

Zie > hier < voor meer foto’s van deze mooie dag in het fotoboek van Radio Ideaal.

 

Zie > hier < voor een video van het uitvoeren van de Bernhardwals tijdens de Oogst- en folkloredag 2017.

 

De foto is gemaakt tijdens een optreden bij de Oogst- en folkoredag 2017.

(foto: archief dansgroep Wi’j eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug