wijerentolde > Nieuws > Nieuws

In de bonen

21-02-2019 15:58:29

Uden - Tijdens ons optreden op 7 februari jl. op de basisschool de Zevenster in Uden hebben we de bekende dans "Pot met bonen gedaan". We hadden in een potje een verzameling van verschillende soorten bonen meegenomen, o.a. van de dames van Kruidentuin bij Museum Smedekinck in Zelhem. Mooie namen zijn er, zoals Soldatenbonen, Monstransbonen, Lange tenen en Witte en Zwarte Yin-Yang boontjes.

 

De Monstransbonen of Heilige Boontjes bezitten toverkracht want ……. lang geleden was er een pastoor die moest, voor een dreigende oorlog, de schatten van de kerk in veiligheid brengen. Hij begroef ze in de moestuin diep onder de grond, daar lagen ze veilig. Later is er spontaan op die plek een boon gaan groeien. Deze had een mooie tekening in de vorm van een monstrans en daarom wordt hij ook wel Heilig Boontje genoemd. De monstrans is in de Katholieke Kerk een houder, normaal van goud, waarin de geconsacreerde hostie wordt getoond.

 

De schoolkinderen in Uden mochten zo’n boon mee naar huis nemen, om onder het kussen te leggen en zodoende de toverkracht over te nemen. Er werden ook enkele bonen in een potje gezet en binnen korte tijd begonnen ze te groeien, zie de foto.

 

As hier een pot met bonen steet

en daor een pot met brie.

Dan laot ik brie en bonen staon

en dans ik met mien Marie.

Marie, Marie, marusckaka

en dans ik met mien Marie (bis.)

 

En as Marie niet dansen kan,

dan hef ze kromme bene.

Dan trekt ze lange rökskes an,

dan ku’j d’r niks van zene.

Marie, Marie, marusckaka

en dans ik met mien Marie (bis.)

 

(foto: archief dansgroep Wi’j eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug