wijerentolde > Nieuws > Nieuws

Prachtige Eibertjesdag 2017

27-05-2017 12:43:58

 

Nunspeet – Net als het vorige jaar was de folkloristische dansgroep Wi’j eren ’t Olde weer uitgenodigd om deel te nemen aan de “Eibertjesdag” in Nunspeet.

 

Op grond van de overleveringen mogen we aannemen dat Eibertje omstreeks 1850 leefde in het arme Vierhouten. Het verhaal gaat dat Eibertje van Vierhouten naar de weekmarkt in Nunspeet liep om daar haar eieren te verkopen. Eibertje nam de kortste weg, door de bossen waar het niet bepaald veilig was. Daar leefden geesten, spoken, elfen en zelfs de duivel was gesignaleerd. Ze liep over de heide en trotseerde elke keer weer alle gevaren. Wegens haar getoonde moed, werd haar naam geroemd. Haar wekelijkse tocht over de heide liet langzaam maar zeker een herkenbaar platgetreden pad achter.

(bron: mijngelderland.nl)

 

Jaarlijks op de vrijdag na Hemelvaartsdag herleeft dit verhaal tijdens een gezellige braderie, dit werd mooi aangevuld met optredens en presentaties van folkloristische groepen uit heel Nederland, oude ambachten, oude tracktoren en een schapenscheerder. Het was prachtig weer en er waren maar liefst meer dan 20.000!! bezoekers. Zo hoorden we tijdens een presentatie van één van de  groepen, een uitleg van het begrip "snelpisser".

 

Ook Wi’j eren ’t Olde heeft met een aantal vrolijke dansoptredens aan deze dag meegewerkt. Na afloop werden alle deelnemers ontvangen in het gemeentehuis en toegesproken door de burgemeester. En we kregen allemaal een zakje originele "Veluwse Zwienenkeutels" mee naar huis.

 

Voor de verandering deze keer geen groepsfoto, maar een "willekeurig" moment tijdens één van de optredens van deze dag.

 

(foto: archief dansgroep Wi’j eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug