Broodweging bij de Muldersfluite

De broden worden opgehaald

Zelhem/Hengelo – Elk jaar zetten we het in onze agenda, het meewerken aan de Broodlevering bij de Muldersfluite op Hemelvaartsdag. Maar helaas kan dit ook in 2021 niet doorgaan vanwege de Corona beperkingen.

Het is een kleinschalig evenement, maar het is wel een voorbeeld van ‘Op en top folklore’. Het speelt zich af rond het Muldershuis aan de weg van Zelhem naar Hengelo. Vroeger mochten de bewoners van de toenmalige Markegronden daar in de buurt plaggen steken. Hierbij was een voorwaarde dat ze rond Hemelvaartsdag, een roggebrood leverden dat bestemd was voor de armen in de gemeente.

Dit wordt nog steeds levend gehouden door het brood op te halen met een mooie versierde wagen die door een paard werd getrokken. De begeleiding wordt gedaan door muziek van de Bloasköppe en de Folkloristische Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde.  De grootste broden worden zorgvuldig gewogen en bij opbod verkocht. De opbrengst is altijd voor een goed doel.

Dan is het bij Muldersfluite tijd voor een optreden van de Dansgroep, die zoals altijd afgesloten wordt met de Drikusman, waarbij het publiek enthousiast aan mee doet.

Misschien weer in 2022!