wijerentolde > Informatie Wi’j Eren ’t Olde

Doel van de dansgroep.

Het doel van de dansgroep is om het culturele erfgoed in de vorm van folklore te bewaren en uit te dragen. Folklore is een verzamelnaam voor het erfgoed van verhalen, liedjes, oude ambachten en gebruiken, kleding en dansen. Dit wordt gecombineerd met veel gezelligheid, mooie optredens en buitenlandse reizen.

 

Optredens.

Gedurende het jaar zijn er vele optredens. Er zijn enkele vaste optredens zoals tijdens de trandtionele broodweging bij de Muldersfluite op Hemelvaartsdag in Hengelo (Gld). Er zijn optredens op open dagen in de omgeving en er zijn besloten optredens.

 

Uitwisselingen met buitenlandse folkloristische groepen.

Folklore kent geen grenzen. Jaarlijks is er een vorm van uitwisseling met folkloristische groepen uit andere landen. Meestal wordt er dan bij gastgezinnen gelogeerd, hieruit zijn meerdere en langdurige vriendschapsbanden ontstaan. Wi’j Eren ’t Olde trekt in het buitenland altijd veel aandacht door de mooie en vrolijke optredens, maar ook door de kleding en natuurlijk onze klompen.

 

Historie.

In de buurtschap Velswijk, bij Zelhem, werd in 1955 de dansgroep Wi’j Eren ’t Olde opgericht. Het is allemaal begonnen als een groep dames die iets wilden opvoeren voor een buurtfeest. De eerste oefenavonden waren in de keuken van de familie Hogeweide. Het is niet gebleven bij dat ene optreden, maar het was direct een daverend succes.

 

Het duurde dan ook niet lang of er kwamen ook mannen bij en het werd steeds serieuzer. De dansen van het eerste uur zijn nog steeds in het programma opgenomen, deze waren de Hoksebarger, Drikusman, Duitse polka, Spaanse wals, Veleta, en de Kruuspolka. Het vervoer van en naar de optredens was een bonte stoet met fiets, bromfiets of motor.

 

Samenstelling.

De groep bestaat nu uit 15 dansparen en enkele muzikanten. Er zijn conferenciers die met de nodige humor tijdens een optreden de dansen aan elkaar praten. We hebben een zeer deskundige dansleidster die ons met veel kennis en geduld de dansen leert.

 

Muzikanten.

Dansen zonder muziek dat kan niet. We hebben in de groep natuurlijk ook muzikanten, bij ons noemen we dat de Spöllemans. We spelen met accordeons en trekharmonica’s. Traditioneel waren dit de instrumenten die gebruikt werden bij een boerenbruiloft op de deel.

 

De muziek is bedoeld voor het begeleiden van de dansers. Ze staat niet altijd op papier maar is doorgegeven van generatie naar generatie. De melodieën worden ook door andere groepen in de streek gespeeld. Hierbij zijn er lokale verschillen en dat hoort ook zo.

 

Lees hier het gedicht "muzikant bi-j een folkloristische dansgroep".

application/pdf Gedicht muzikant bi-j een folkloristische dansgroep (174.7 kB)

Kleding.

De kleding is zoals in onze streek werd gedragen rond het jaar 1900. U ziet dat het sobere kleding is. In de kleding van mensen uit Groningen en Zeeland vinden we meer kleuren en goud en zilver er bij. Voor het dagelijkse werk dragen de vrouwen een gehaakte muts. Voor officiële gelegenheden dragen ze een knipmuts van kant en tule. De breedte van de kant onder aan de achterstrook en het patroon van de bloemen, met soms ''halve'' bloemen aan de randen van de kap, zeggen iets over de financiële gesteldheid van de familie. Het spreekwoord is wie het breed heeft, laat het breed hangen.

 

Om de hals dragen ze een zijden knoopdoek "knupduuksken". Ze hebben een zwart schootjak voor officiële gelegenheden en een gekleurd schootjak voor andere gelegenheden. Vroeger droegen de vrouwen wel 7 rokken over elkaar. Op de bovenste onderrok dragen ze de "naodzak" met een band om het middel. Daarin kunnen ze een rol pepermunt en een zakdoek opbergen.

 

Het sobere pak van de mannen werd vroeger alleen gedragen bij bijzondere gebeurtenissen, zoals een begrafenis of een bruiloft. ’t Is gemaakt van Duits laken, dat is zuiver wol. De broek is een model met bretels en een klep aan de voorkant met de naam "presenteerblad". Onder de lange zwarte jas dragen de mannen een zwart befje, een zwart vest met een horloge en een blauwwit gestreepte boezeroen van katoen.

 

Het tenue van de Lulleman is een blauwe kiel van keper katoen en een rode zakdoek, dit is het werktenue van vroeger.

 

Oefenavond.

Van oktober tot en met april wordt er wekelijks op dinsdagvond van 20:00 - 22:00 geoefend in het dorpshuis d’n Draejer, Velswijkweg 50, Velswijk. Belangstellenden zijn altijd welkom.

 

Zie => hier de website van de DBO Velswijk.

 

Feestavond.

Naast de optredens en oefenavonden is er veel tijd over voor gezelligheid. Elk jaar is er een grote feestavond met elke keer een ander programma.