wijerentolde > Nieuws > Nieuws

We hebben meegewerkt aan de Broodlevering bij de Muldersfluite

30-05-2019 16:03:32

Zelhem/Hengelo - Op de grens van Hengelo en Zelhem stond lange tijd geleden een standerdmolen die Olde Kaste genoemd werd. Het muldershuis staat er nu nog steeds en is elk jaar op Hemelvaartsdag het decor voor de traditionele Broodlevering.

 

De bewoners van de toenmalige Markegronden daar in de buurt mochten plaggen steken, op de voorwaarde, dat ze rond Hemelvaartsdag, een roggebrood leverden dat bestemd was voor de armen in de gemeente. 

 

Het was deze middag een gezellige drukte en er waren diverse kramen opgebouwd. Eerst was er een optreden van de Folkloristische Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde. Hierna begon er een optocht met de muziek van de Bloasköppe voorop, een mooie versierde wagen die door een paard werd getrokken en hierna volgde de dansgroep. Onderweg werd er gestopt bij een boerderij waar de roggebroden werden ingeladen. Op de terugweg sloot een rijtuig aan met locoburgemeester Buunk.

 

De broden werden zorgvuldig gewogen en de locoburgemeester vertelde in een mooi verhaal, dat deze traditie een voorbeeld is dat vroegere gebruiken nog steeds worden nageleefd. Dan is het bij Muldersfluite tijd voor weer een optreden van de dansgroep, die zoals altijd afgesloten wordt met de Drikusman, waarbij het publiek enthousiast aan mee deed. De grootste broden werden bij opbod verkocht en ook de kleinere broden waren uitverkocht. De opbrengst was deze keer voor de Hospice Zutphen.

 

(foto: archief Dansgroep Wi’j Eren ’t Olde - klik op de foto voor een vergroting)

Ga terug