De broodlevering bij de Muldersfluite is een belevenis.

Zelhem / Hengelo – Donderdag 18 mei, prachtig weer en het is vandaag Hemelvaartsdag. We werken dan weer mee aan de traditionele broodlevering bij de Muldersfluite aan de weg tussen Hengelo en Zelhem.

Deze traditie bestaat al meer dan 500 jaar, de bewoners van de toenmalige Markegronden het Gooy en Dunsborg en de Zellemmer- Hattemermarke mochten plaggen steken. Hierbij was er een strenge voorwaarde, dat ze jaarlijks rond Hemelvaartsdag een roggebrood leverden van minstens 22 pond bestemd voor de arme mensen in de gemeente.

Elk jaar herleeft deze oude traditie, onder het toeziend oog van pijp rokende notabelen, de veilingmeester, de weger en onze wethouder Wilko Pelgrom. De broden hebben we eerst opgehaald bij een boerderij daar in de buurt. Dit gebeurd met een mooi versierde wagen, voorafgegaan door de blaaskapel van Crescendo uit Hengelo en onze folkloristische dansgroep Wi’j Eren ’t Olde. Inmiddels stond er veel publiek rondom de Muldersfluite.

De grootste roggebroden werden daarna bij opbod verkocht en de kleinere broden gingen ook weer grif van de hand, de opbrengst is dit jaar voor de voedselbank in Zelhem. Wi’j Eren ’t Olde heeft zoals altijd ook opgetreden met enkele dansen, waaronder natuurlijk ‘de Drikusman‘, waarbij ook het publiek wordt gevraagd om mee te doen aan, kortom een erg gezellige middag.

Ps.: Dat we deze middag ‘een belevenis’ noemen komt omdat iedereen die aanwezig was, op de een of andere manier een onderdeel was van deze vorm van onze levende geschiedenis.