Geslaagd Folkloristisch Zomerfeest bij museum Smedekinck in Zelhem

Vorige week zondag kon het jaarlijkse Folkloristisch Zomerfeest bij museum Smedekinck in Zelhem, vanwege de vele regen, helaas niet doorgaan. Maar afgelopen zondag 14 augustus heeft dit, onder prachtige weersomstandigheden wel, plaatsgevonden. Het was een groot succes en er waren zelfs meer bezoekers dan tijdens voorgaande edities.

Het centrale thema was, het laten zien hoe het oogsten van de rogge in vroegere tijden plaats vond. Bezoekers zagen het handmatig maaien van de rogge met de zicht en maathaak en ook machinaal met de aflegger en de combine. Er werd gedorst met een echte dorsmachine, maar ook handmatig met vlegels waarbij dit muzikaal werd begeleid. Maar er waren nog veel meer activiteiten zoals: diverse demonstraties van ambachten en het verwerken van kruiden uit de Smedekinck-kruidentuin. De Oldtimerclub uit Winterswijk en andere autoliefhebbers waren er met mooie gepoetste historische auto’s. Voor de kinderen waren er spelletjes, schminken en rijden op echte ezels van de stal Edelingen.

We hebben met onze Dansgroep meegewerkt met enkele optredens en het ophalen van het ‘Olde Wief.’  Dit zijn de laatste  garven van de oogst die versierd zijn met lijsterbessen, hierbij het hoort dat een borrel op gedronken werd. Hierna hebben we de ‘Riepe, riepe garste’ gedanst met ’t  ‘Olde Wief’ in het midden. Inmiddels is het traditie dat de dag werd afgesloten met een stoelendans voor jong en oud rondom ’t ‘Olde Wief’.