Op en top folklore in Zelhem samen met de Trachtengruppe Giswil

Beste volgers van onze Dansgroep,

Er zijn van die dagen waarop alles meezit en dat was zeker zo op zaterdag 2 september. De morgen begon met het in gereedheid brengen van de Markt in Zelhem voor de optredens in de loop van de middag. De broodjes voor de lunchpakketten werden gesmeerd en ingepakt. En zeker zo belangrijk is, dat de voorspellingen dat het mooi weer zou worden uit gaan komen.

Geleidelijk werd het steeds drukker en kleurijker op de Markt met mensen in folkloristische kleding. We zijn in optocht vertrokken naar het woonzorgcentrum de Zonnekamp voor onze eerste optredens van deze dag. De mensen uit Giswil hadden hun koeienbellen bij zich en dat was duidelijk te horen onderweg. Bij de Zonnekamp zaten de bewoners en andere belangstellenden al te wachten. Beide groepen hebben opgetreden en zodoende werd het een afwisselend programma. Er was vrolijke muziek, dans, een mooi gedicht en demonstraties van de kleding en natuurlijk waren de koeienbellen te zien en te horen.

Na de lunch op de Markt met lekkere broodjes was de officiële opening door voorzitter Bennie Bannink en wethouder Blaauw van onze gemeente Bronckhorst. De wethouder vertelde o.a. dat dit soort folklore het verdient om behouden te blijven. De gemeente komt het komende jaar met een beleidsplan voor de cultuur, waarin de folklore ook een plaats zal krijgen. Inmiddels had zich veel publiek rondom de Markt verzameld om de optredens van beide groepen van dichtbij te kunnen zien en horen. Het is mooi om te zien, hoewel elk zijn eigen plaatselijke folklore laat zien, er ook veel overeenkomsten zijn. De serie optredens werden afgesloten met de meest traditionele dans die we in ons programma hebben, de Drikusman die we spontaan samen met onze Zwitserse gasten hebben gedaan. Hierna nog even een mooie groepsfoto gemaakt van iedereen.

’s Avonds was er een gezellige avond in onze oefenlocatie Dorpshuis D’n Draejer in Velswijk waarbij ook de gastgezinnen aanwezig waren. Er was o.a. een lekker snackbuffet en er werd natuurlijk muziek gemaakt en gedanst tot in de late uurtjes. Onze gasten gingen met hun gastgezinnen weer naar huis.

Zondagmorgen zijn onze gasten weer vertrokken naar Zwitserland na mooie woorden van beide voorzitters, een hand, een kus, een lach en een traan.

Beste mensen, zo’n weekend als dit kan alleen maar verlopen door de inzet van de leden van de Dansgroep, maar ook door de hulp van onze gastgezinnen, de fotografen van deze dag, Modezaak Puur Fashion, Dorpshuis D’n Draejer, Eeterij en Tapperij de Smoks en anderen. En laten we ook ons publiek van deze dag niet vergeten, wat fijn dat jullie er waren.